درسنامه 1: اهمیت درست شنیدن
آرش آبسالان
اگر گوشهای پرورشیافتهای داشته باشید، دیگر به هیچ مربیای نیاز نخواهید داشت.
پرسش: آیا افراد لال (که قادر به مکالمه نیستند) الزاما سیستم گفتاری آسیب دیدهای دارند؟ چرا افراد کمشنوا که سمعک استفاده میکنند، گفتارشان با اختلال همراه است؟ چرا حتی افرادی که گفتار سالمی داشتهاند، با دچار شدن به اختلالات شنوایی گفتارشان دگرگون میشود؟ پاسخ همه این پرسشها یک چیز است: چون نشنیدهاند، نمیشنوند یا درست نمیشنوند.
نکته: پرورش تواناییهای صوتی- کلامی بدون پرورش تواناییهای شنیداری اگر میسر هم باشد چندان آسان نیست. بهعبارتی اگر مطلقنگر باشیم، باید بگوییم چنین امری حتی غیرممکن است. این درست که بتهوون بهترین سمفونیهایش را در ناشنوایی مطلق نوشته است، اما فراموش نکنیم او بهجای «توان شنیداری» از توان «درک شنیداری» خود بهره میبرده است.
توان شنیداری اما دو بحث دارد:
- ضعف در فیزیولوژی شنیداری
- ضعف در ادراک شنیداری
برخی افراد بنا به دلایل اندامی-عصبی از قدرت شنوایی پایینی برخوردار هستند. اگر جزو این گروه هستید، باید از مشاوره متخصص گوش بهره ببرید. توصیه ما آن است که برای شروع از سلامت گوشهای خود کاملا مطمئن بشوید. یک تست شنواییسنجی ضرری ندارد. در مقابل گروهی هم هستند که گوشهای سالمی دارند اما در ادراک و تشخیص انواع اصوات مشکل دارند. مثلا این افراد نمیتوانند نتهای موسیقایی را درست بخوانند یا فواصل شان را به درستی درک و یا اجرا کنند. این گروه نیز در مسیر پرورش تواناییهای صوتی نه تنها دچار مشکل خواهند شد، بلکه مربیان خود را هم دچار دردسر خواهند کرد. برای همین، مربیان باتجربه کار با هنرجو را از تست شنوایی آغاز میکنند (در غیر اینصورت شاید کار به دادگاه و آژان کشی بکشد). پس برای شروع از شنواییسنجی آغاز کنید و از کارشناس مربوطه دو پرسش بپرسید:
1- آیا آستانه شنوایی من متعارف است؟
2- آیا ادراک شنیداری من درست است؟
پایان مطلب
(تصویر: پرتره ونگوگ)
درس بعد: تمرینهای تقویت شنیداری
برای مطالعه درس بعدی باید عضو باشگاه باشید. پیشنهاد ما: ثبتنام